Viața Sfinților Apostoli Petru si Pavel 

sfintii_apostoli_petru_si_pavel_2

Sfântul Apostol Petru sau Simon Petru

S-a născut într-o cetate mică numită Betsaida, fiind fiul lui Iona, din seminția lui Simeon, și frate cu Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat. Era căsătorit iar meseria sa era de pescar.  După ce Sfântul Apostol Andrei l-a găsit pe Hristos, l-a luat și pe fratele lui ca să îl ducă la El. După ce Simon își lasă soția și acceptă să îl urmeze pe Hristos, mărturisește că el crede cu adevărat că Hristos este Fiul lui Dumnezeu. Iar atunci Mântuitorul îi schimbă numele din Simon în Chefa care se traduce „piatră” din limba aramaică iar în limba latina și greacă, Petru. Sfântul Apostol Petru a fost prezent la multe dintre minunile săvârșite de Mântuitorul Iisus Hristos și deși el purta o dragoste foarte mare pentru Fiul lui Dumnezeu, acesta se leapădă de El de trei ori în timpul Patimilor așa după cum și Hristos i-a proorocit că va face.

Dar după o sinceră pocăință Sfântul Apostol Petru a primit iertare de la Hristos după ce acesta a Înviat. Pe lângă iertare, Hristos i-a dăruit lui Petru cheile Împărăției Cerurilor și puterea de a lega și dezlega păcatele oamenilor. A predicat în ziua Cincizecimii, iar în urma predicii sale s-au botezat trei mii de oameni și a propovăduit Evanghelia în Antiohia, Pont, Iudeea, Galatia, Capadocia, Asia, Bitinia si Roma.

La Roma, Sfântul Apostol Petru a reușit prin puterea rugăciunii să scoată afară pe diavolii care îi dădeau putere lui Simon vrăjitorul astfel încât vrăjitorul a căzut ca secerat și-a dat sufletul în mâinile diavolilor. Împăratul Nero auzind de moartea vrăjitorului s-a mâniat foarte tare împotriva lui Petru.

Sfântul Simeon Metafrast spune că acea mânie și răutate împărătească nu s-a dezlănțuit îndată asupra Sfântului Apostol, ci după câțiva ani. După ce două dintre femeile lui Nero s-au pocăit și nu au mai vrut să facă voia pătimașă a împăratului, Nero a poruncit ca Sfântul Apostol Petru să fie omorât. Când Sfântul Petru a fost prins i-a rugat pe răstignitori să îl răstignească cu capul în jos ca să nu se asemene Celui care a binevoit să se răstignească de bună voie.

Iar astfel Sfântul Apostol Petru a suferit moarte mucenicească.

Sfântul Apostol Pavel

Era din Tarsul Ciliciei și prima dată s-a chemat Saul. Și el era iudeau de neam la fel ca Sfântul Apostol Petru dar din seminția lui Veniamin. Părinții Sfântului Apostol Pavel avea cetățenie romană deoarece aceștia au locuit la Roma. De aceea și fiul lor avea cetățenie romană. A primit în familie și în școala de la sinagogă o bună educație după tradiția iudaismului.

Saul la început îi prigonea pe creștini ba chiar participă la uciderea arhidiaconului Ștefan. După aceasta fiind în drum spre Damasc i se arată Hristos într-o lumină orbitoare și îl mustră: „Saule, Saule de ce mă prigonesti?”. Iar el, înspăimântându-se, a zis: Cine ești, Doamne? Iar Domnul a zis:Eu sunt Iisus, pe Care tu îl prigonești. Cu greu îți este ție a da cu piciorul împotriva pironului. Iar el, tremurând și înspăimântându-se, a zis: „Doamne, ce îmi poruncești să fac?”

Iar Domnul i-a zis: „Scoală-te și intră în cetate și ți se va spune ție ce ți se cade să faci”. Fiind orbit la ochii trupești din pricina luminii orbitoare, acesta nu s-a mai putut deplasa. Ostașii care erau cu el în acel moment l-au luat de mână și l-au dus în Damasc.

Aici Sfântul Apostol Pavel petrece în post și rugăciune acesta primește botezul de la Sfântul Apostol Anania care avusese o vedenie în care i s-a spus să îl caute pe Saul care locuia în casa unui om pe nume Iuda. După ce a primit Sfântul Botez, Saul a primit numele de Pavel și a început să vadă fiind umplut de Duhul Sfânt.

Începe să propovăduiască Evanghelia lui Hristos și pornește în trei călătorii misionare. A scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură. Lucrarea lui misionară a provocat ura față de el din partea iudeilor care l-au prins în Ierusalim și l-au întemnițat timp de doi ani în Cezareea Palestinei. Apoi a fost dus la Roma pentru a fi judecat de către împărat deoarece era cetățean roman. Aici a stat alți doi ani, iar după judecarea lui în anul 63 a fost eliberat.

După această captivitate, Sfântul Pavel își continuă apostolatul, ceea ce au determinat autoritățile romane să-l prindă și să-l ducă din nou în închisoare la Roma.

Sfântul Apostol Pavel a fost suferit moarte martirică prin decapitare, tot în timpul împăratului Nero.

Sursă: Sfinții Apostoli Petru și Pavel | ActiveNews

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s