Randuiala deschiderii Triodului

Triodul este cunoscut atat ca o perioada liturgica a anului bisericesc premergatoare Invierii Domnului, cat si ca o carte de cult ce cuprinde cantarile, citirile si regulile tipiconale specifice acestei perioade liturgice. Perioada Triodului cuprinde 10 saptamani, fiind formata din zilele pregatitoare Postului Sfintelor Pasti; Postul Sfintelor Pasti si Saptamana Patimilor. Denumirea cartii provine de la numarul odelor (cantarilor) din canoanele utreniei acestei perioade. Spre deosebire de canoanele cuprinse in Octoih si Minei, formate din opt (noua) ode, in Triod sunt numai trei.

In insula Zakynthos din Grecia exista o traditie liturgica locala, numita „Randuiala deschiderii Triodului”, ce are loc la Vecernia Duminicii Vamesului si Fariseului, prima slujba in timpul careia este folosita aceasta carte liturgica in cadrul anului bisericesc.

Cartea de cult numita Triod contine toate slujbele si cantarile specifice perioadei Triodului, Postului Mare si Saptamanii Marii, incheindu-se inaintea slujbei Utreniei Invierii Domnului, pe care o intalnim in Penticostar.

Aceasta frumoasa ceremonie, ce confera slujbei o solemnitate aparte, are loc in Biserica Sfantul Nicolae „Strainul”. In timpul Vecerniei Mari a Duminicii Vamesului si a Fariseului (sambata seara), Triodul este asezat sub icoana imparateasca a Mantuitorului, in partea dreapta a Usilor Imparatesti.

Randuiala deschiderii Triodului

Este asezat pe un scaun acoperit cu un vesmant negru pe care este reprezentat semnul Sfintei Cruci. In timpul Vecerniei Mari, dupa cantarea imnelor invierii (din Octoih) si inaintea ca imnele din Triod sa fie cantate, un membru al clerului ia Triodul de la locul sau si il ofera episcopului care se afla in scaunul arhieresc.

Randuiala deschiderii Triodului

Dupa ce episcopul saruta cartea o ofera tuturor membrilor clerului pentru a o saruta. Apoi cartea este inmanata Protopsaltului care, dupa ce o saruta la randul sau, o deschide si incepe sa cante imnele randuite.

Aceasta ceremonie liturgica locala are menirea de a sublinia inceputul Triodului precum si inceputul perioadei de pregatire pentru Postul Sfintelor Pasti.

Radu Alexandru

Sursă: Randuiala deschiderii Triodului

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s