Oltenii isi vand pamantul.Numărul tranzacțiilor cu terenuri agricole crește semnificativ.

pamant

Numărul tranzacţiilor cu terenuri agricole creşte de la o lună la alta, dovadă fiind numărul mare de oferte publicate pe site-urile direcţiilor pentru agricultură judeţene din Oltenia.Fertilitatea pământului din zona Olteniei atrage cumpărătorii precum un magnet. La mare căutare sunt terenurile situate în județele Olt, Dolj și Mehedinţi.

Deşi este dificilă, procedura de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole nu îi împiedică pe amatorii de investiţii în agricultură să cumpere pamant.

Dacă întreaga procedură de vânzare-cumpărare este respectată, vânzarea unui teren agricol durează cel puţin 45 de zile. Astfel, un proprietar de teren agricol situat în extravilan, care intenţionează să îşi vândă terenul, va trebui să urmeze întocmai etapele prezentate în lege.

Pentru a putea vinde, proprietarul trebuie să înregistreze la primăria aflată pe raza unității administrativ-teritoriale unde există respectivul teren o cerere prin care solicită afișarea ofertei de vânzare a suprafeţei agricole. Cererea va trebui să fie însoțită de oferta de vânzare a terenului agricol şi de documentele doveditoare. Până în ziua următoare, primăria afișează oferta la sediu, precum şi pe site-ul său oficial, desigur, în cazul în care deține un site.

Dacă acum 2 ani, tranzacţiile cu terenuri agricole erau rare, nu acelaşi lucru putem spune în prezent, când numărul ofertelor a ajuns la câteva mii de la începutul acestui an. Odată cu liberalizarea pieţei funciare în Romania, la 1 ianuarie 2014, preţul terenului agricol s-a dublat şi chiar s-a triplat în anumite zone.

Dacă în urmă cu mai bine de doi ani, un hectar de teren agricol putea fi achiziționat cu sume cuprinse între 1.000 și 1.200 de euro, în prezent, acelaşi teren, în aceeași zonă, poate fi cumpărat cu sume cuprinse între 3.000 și 4.000 de euro.

Cele mai ridicate preţuri sunt în judeţele Mehedinţi şi Olt, unde un hectar de teren agricol se vinde între 2.000 şi 6.000 de euro. Preţul diferă de la o zonă la alta și de la un judeţ la altul.

Un exemplu îl reprezintă judeţul Dolj, care, chiar dacă se află în aceeaşi regiune, şi cu toate că este judeţul cu cea mai mare suprafaţă agricolă din Oltenia, preţul unui hectar de teren agricol se vinde aici cu sume cuprinse între 2.000 și 4.000 de euro, un preţ mai mic faţă de judeţele vecine.

În comparaţie cu alte zone din ţară, cum ar fi Bărăgan sau Banat, preţul de achiziţie al unui hectar de teren agricol în Oltenia este mult mai scăzut, chiar şi cu 50%. Aceste diferenţe de preţ sunt minore față de piaţa europeană a terenurilor agricole, ţara noastră fiind un adevărat chilipir pentru investitorii străini. Spre exemplu, în luna martie a acestui an, proprietarul Ce­realcom Dolj, Mihai Anghel, a achiziţionat 13,27 hectare în județul Olt şi a plătit în medie 2.500 euro/hectar.

În Olanda, preţul unui hectar de teren agricol se vinde cu sume cuprinse între 18.000 și 20 000 de euro. Dacă ar fi să comparăm un hectar de teren agricol vândut în Oltenia, chiar cu suma de 8.000 de euro, cu prețul de vânzare al unui hectar de teren agricol vândut în Olanda, putem observa o diferenţă de 12.000 de euro – o diferenţă uriașă între cele două ţări europene.

Sursă: Oltenii isi vand pamantul.Numărul tranzacțiilor cu terenuri agricole crește semnificativ – Jurnalul de Agricultura

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s