Respectați limba franceză și apărați ortografia! Petiție în Franța după anunțarea reformei ortografice 

Ministrul Educației Naționale din Franța, Najat Vallaud-Belkacem, voia să impună din septembrie 2016 , reforma ortografiei limbii franceze.

Cam 2400 de cuvinte ar fi suferit modificări, cu scopul de a simplifica limba franceză. Accentul circumflex nu va mai fi folosit. „Acesta nu va dispărea cu totul, pentru că cele două ortografii vor putea fi utilizate în paralel” – dă asigurări ministrul francez al Educației, Najat Vallaud Belkacem.

Astfel, „nenuphar” se va scrie „nenufar”, „oignon” – „ognon”, „porte-monnaie” va deveni  „portemonnaie”, „s’entraîner – s’entrainer”, „paraître – paraitre”, „week-end” se va scrie „weekend”, „maîtresse” va fi „maitresse”.
Protestele împotriva impunerii acestei reforme ortografice nu au întârziat să apară.
„Ministrul se crede îndreptățit să bulverseze normele ortografice și limba franceză, scoțând din sertar un vechi proiect din 1990 al Academiei franceze și dând o lovitură dură învățământului.
De fapt, de mai mult timp face o politică de nivelare, desființând orele de latină și greacă, ce ne permiteau să înțelegem etimologia limbii franceze, înlocuind predarea ortografiei în programele oficiale printr-un simplu apel la vigilență ortografică și studiul gramaticii cu studiul limbii”, potrivit programmesscolaires.fr.
„Pentru a le impune editorilor de manuale școlare planurile sale de a modifica regulile ortografiei, ministrul a publicat, pentru prima oară în noiembrie 2015, textele oficiale ale programelor, redactate potrivit regulilor acestei „noi ortografii”.
Dacă ne mobilizăm rapid, putem să împiedicăm aplicarea acestei reforme în noile manuale școlare”, este semnalul de alarmă tras de Olivier Vial, Președintele UNI (Uniunea Națională Inter-Universitară) și purtător de cuvânt la Observatoire des Programmes Scolaires.
 „Observatoire des Programmes Scolaires” se preocupă de conținutul programelor și al manualelor școlare, lucrând cu o rețea extinsă de corespondenți (profesori, părinți ai elevilor) și cu numeroși experți în domeniu.

 

Sursă: Respectați limba franceză și apărați ortografia! Petiție în Franța după anunțarea reformei ortografice | ActiveNews

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s