Strategia de lăsare a pământului fărâmițat servește cumva altor interese?

Dispersarea proprietății funciare în România este un fenomen care elimină șansele de dezvoltare economică a agriculturii românești.

Forța agriculturii germane, de exemplu, este dată de organizarea fermei agricole în fermă familială, cu o mărime medie de 30-50 ha, cu parcele de regulă de 5-6 ha. În Franța, astfel de ferme au rezultat prin organizarea unui sistem de comasare la nivel național, numit S.A.F.E.R. (Societate de Amenajare Funciară a Spaţiului Rural). O astfel de structură “para/publică” este formată din reprezentanți ai agricultorilor și ai statului, cu participarea financiară a celor două părţi. Structura este una comercială şi are un obiectiv dublu: acela de a cumpăra, cu drept de preemțiune, de la oricine vinde o parcelă de pământ şi de a vinde “ferme agricole comasate” la cine merită (adică la cetăţenii care pot respecta condiţiile de a deveni agricultor.

Datorită faptului că România nu își poate permite, din punct de vedere politic, să aștepte 60-100 de ani pentru comasarea pământului pe principiul proprietății, singura opțiune rămasă este comasarea pe principiul folosinței. Într-un timp relativ scurt (1-3 ani), printr-o voință politică fermă (voința ce a lipsit în ultimii 27 de ani), se poate vota o lege a comasării pe baza dreptului de preemțiune al folosinței în fața principiului proprietății. Franța a aplicat acest principiu în legea orientării agricole și în legea arendei, ajungând astfel prima putere agricolă a Europei. Printr-o astfel de lege, proprietatea pământului nu este afectată, în schimb folosința acestuia în scop agricol este blindată legal. Este nevoie de o forță politică la putere în Romania, care să accepte “sacrificiul politic consecutiv” a doi-trei miniștri ai agriculturii, până vor implementa o astfel de lege. Pe de alta parte, și alți factori blocheză fenomenul de comasare și aici putem aminti de existența subvențiilor de la A.P.I.A.. Câtă vreme exisă aceste subvenții, țăranii nu vor fi interesați de comasarea proprietăților datorită contractelor multianuale cu A.P.I.A.

Ce spuneți domnule Ministru al Agriculturii?

Nu cumva această strategie de lăsare a pământului fărâmițat servește acaparării mai ușoare?

Avram Fițiu, http://www.avramfitiu.ro

Sursă: Strategia de lăsare a pământului fărâmițat servește cumva altor interese? | România Noastră

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s