EXPUNEREA EXCEPŢIONALĂ A SFINTEI CĂMĂŞI A LUI HRISTOS

Va putea fi văzută între 25 martie şi 10 aprilie. În imagine relicvariul în care este ţinută cămaşa între expuneri.

Cămaşa lui Hristos este veşmântul purtat de Iisus în orele de dinaintea morţii sale. Este veşmântul Euharistiei, al agoniei în locul numit Ghetsimani, al arestării din Grădina de Măslini, al prezentării la judecată înaintea Sinedriului şi în faţa lui Pilat şi apoi a urcării pe Golgota. Ţesută de sus în jos, Cămaşa lui Hristos se numeşte în latină inconsutilis, adică necusută, dintr-o singură bucată.

Veşmânt al patimilor al Domnului nostru Iisus Hristos, Cămaşa a păstrat Sângele rănilor sale. Primele comunități creștine au considerat-o ca fiind de foarte mare valoare şi au păstrat-o, ca sfinte moaşte, timp de mai multe secole în Răsărit.

Anul 33, Ierusalim, dealul Golgota

« După ce au răstignit pe Iisus, ostaşii au luat hainele Lui şi le-au făcut patru părţi, fiecărui ostaş câte o parte, şi cămaşa. Dar cămaşa era fără cusătură, de sus ţesută în întregime.
Deci au zis unii către alţii: Să n-o sfâşiem, ci să aruncăm sorţii pentru ea, a cui să fie; ca să se împlinească Scriptura care zice: « Împărţit-au hainele Mele loruşi, şi pentru cămaşa Mea au aruncat sorţii ». Aşadar ostaşii acestea au făcut. »
Evanghelia după Ioan, Capitolul 19, Versetele 23 şi 24

la Argenteuil de 1200 de ani…

La începutul secolului al IX-lea, conform tradiţiei, Cămaşa este oferită de către împărăteasa Irina a Constantinopolului împăratului Occidentului Charlemagne. Acesta o încredinţează mănăstirii de la Argenteuil, a cărei superioară este fiica sa Théodrade.

Sfânta Cămaşă a traversat secolele şi accidentele istoriei Franţei fără să părăsească vreodată Argenteuil-ul. A fost respectată profund şi constant, atât de oamenii Bisericii, cât şi de monarhi şi de popor.

Cămaşa este de obicei păstrată rulată într-o raclă în bazilica Saint-Denys din Argenteuil. Prin tradiţie, nu este desfăşurată şi prezentată decât de două ori într-un secol, în cadrul unei expuneri solemne sau, cu un termen catolic, ostensiune. Ultimele două au avut loc în 1934 şi 1984.

Mai multe detalii aici.

Sursă: EXPUNEREA EXCEPŢIONALĂ A SFINTEI CĂMĂŞI A LUI HRISTOS – Solidaritate europeană

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s