27 martie 1918 – Unirea Republicii Democratice Moldoveneşti (Basarabia) cu Regatul României.

Regele Ferdinand a primit unirea Basarabiei în condiţiile în care trebuia să accepte riscul unor confruntari militare majore pentru apărarea graniţei la Nistru.

Un preşedinte, în 1991, exact în anul proclamării independenţei Republicii Moldova, semna un tratat de prietenie cu ocupantul, Uniunea Sovietică. Un alt preşedinte, în 1997, a semnat tratatul cu Ucraina, recunoscând astfel anexarea a patru judeţe basarabene şi a Bucovinei de Nord. Un al treilea a folosit Moldova de dincolo de Prut doar pentru a-şi face imagine. Nu s-a găsit niciunul care să renunţe la grija pentru propriul confort atunci când a fost vorba să apere ceva mai presus de propria persoana.

În împrejurări grele se cunoaşte caracterul omului. Regele Ferdinand pierduse în 1918 enorm: fusese exclus din familia de origine, fusese excomunicat de Papă, era izgonit din propria capitală, îi murise un copil în Iaşii bântuiţi de tifos, detronarea era pregătită atât de bolşevici cât şi de Puterile Centrale…

Şi totuşi…

  • A refuzat să semneze Pacea de la Bucureşti, cu Puterile Centrale.
  • A continuat să ţină armata pe picior de război, îmbărbătându-şi soldaţii cu promisiunea fermă că vor primi pământ. Această armată a mers până la Budapesta pentru a asigura Marea Unire.
  • A dat ordin armatei să intre în Basarabia pentru a asigura pacea civilă, ceea ce a permis alegerile libere, proclamarea independenţei şi unirea cu România.

Sursă: Martie – Luna Regatului României (27) | Contra republicii minciunii: Regatul României

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s