Keep calm și lasă-i să te arunce în aer

Există o specie de ”înțelepți” pe care, mărturisesc, nu-i pot înțelege. Unii dintre ei îmi sînt amici, ba chiar prieteni de idei – cu atît mai mare este stupefacția mea.

Ei spun că, în general, exagerăm în chestia asta cu islamismul, cu islamizarea Europei, cu terorismul, mai nou cu imigrația musulmană. Au argumentele lor, care mie mi se par cam șubrede, dar, în fine, nu sînt eu criteriul ultim de judecată nici măcar pentru mine însumi, așa că nu-i consider cu nimic inferiori mie în capacitatea de a înțelege lumea asta complicată în care trăim. Însă, după atentatele de la Bruxelles, chiar că am ajuns să mă întreb dacă nu cumva specia aceasta de ”înțelepți” este complet rătăcită în propria ei minte (uneori briliantă) și în propriul ei suflet (uneori luxuriant de generos).

Am putut citi în presa noastră, sub semnături pe care le respect, următoarele: că nu avem de ce să vorbim despre o problemă reală a terorismului islamist pentru că numărul celor uciși în atentate pe teritoriul european în anii 1970-1980 era mult mai mare (adică terorismul islamist e o bagatelă pe lîngă isprăvile similare ale IRA, ETA, Brigăzile Roșii, Armata Roșie, Mișcarea 2 iunie, așa că nu avem a ne panica); că asemenea atacuri devin ceva obișnuit, fac parte din viața noastră la început de secol XXI, este un fel de preț al bunăstării la care am ajuns, o chestie statistică, cam ca accidentele de automobil (ai mai multe automobile pe șosele, ai mai multe accidente; ai mai multă bunăstare, ai mai mult terorism de acest gen); că nu e nimic religios ori cultural în acțiunile acestor indivizi, dimpotrivă, motivațiile lor sînt precis sociale.

Nu în ultimul rînd, statistica – formă a rațiunii superioare după care ar trebui să ne reglăm sentimentele și viețile – ne spune că șansa de a nimeri în același loc cu un terorist sinucigaș exact în momentul în care se ridică la Cer este infimă. Mai degrabă te calcă mașina, cazi cu avionul sau te mușcă rechinul. Mai degrabă îți cade în cap un ghiveci sau nimerești stridii stricate. Așadar, să stăm liniștiți, să nu ne lăsăm manipulați de extremiști, de televiziuni sau de zvonuri. Statistica e cu noi!

Altfel, de vină, etern, sîntem noi europenii. Culpa noastră este deopotrivă ”hard” (de la cruciade, la ultimul război din Irak), dar și ”soft” (nu reușim să le dăm speranțe de viață, să-i facem fericiți, să-i integrăm în paradisul nostru). Din orice unghi ai privi chestia, sîntem de vină. Sau, dacă ”înțeleptul” e mai nuanțat, avem măcar o parte de vină. Într-un cuvînt, teroristul acționează firesc, iar noi acționăm și reacționăm nefiresc (nedrept, după caz).

Cînd am auzit prima dată că numărul de morți/an este un indiciu al amplorii problemei, am întrebat, firesc, de la cîți morți în sus/an/bombă am voie să mă alarmez, dar și dacă atentatorul sinucigș trebuie trecut la morți sau nu. Teroristul nu moare, ca proștii ăștia de europeni ce se întîmplă să fie în raza lui de acțiune – teroristul se martirizează. Martirii, se știe, sînt mult mai mult decît niște simpli morți. De-aia întreb. Nu de alta, dar dacă avem criterii reci și exacte după care e recomandabil să ne strunim emoțiile, e bine să le cunoaștem cît mai aplicat chiar de la cei care le utilizează în chip atît de inteligent.

Cînd am auzit că e firesc să ne plimbăm pe străzile Europei noastre printre bombe care sar ori nu în aer după cum ne e norocul, am întrebat dacă nu cumva ”luciditatea” analiștilor care spun asta este, de fapt, prostie pură. Să ajung să accept că e normal ca, din cînd în cînd, să mai sară cîte un aeroport în aer, să mai moară sub o rafală de Kalashnikov cîte unii la o terasă, sau să se mai detoneze cîte unul la vreun concert rock înseamnă să accept că orașele noastre sînt, de fapt, Bagdaduri și Kabuluri. Atunci, de ce să mă mai țin mîndru nevoie mare de valorile mele europene? Păi, tocmai valorile europene mă învață să nu accept terorismul ca pe o normalitate. Sau au schimbat iar valorile și n-am auzit eu? În fine, cînd aud că ei ne aruncă în aer pentru că nu-i facem fericiți, mă întreb de unde obligația mea de a-l face fericit pe el și, mai ales, de ce sînt eu însumi cam nefericit în Europa mea?

Analizele ”înțelepților” ne spun, de fapt, ”keep calm and let them bomb us”. De ce mi se pare aiuritor?

ADDENDA Mai văd o ciudățenie printre prietenii mei ”înțelepți”. Ne ceartă că facem tapaj dacă au loc atentate teroriste la Paris sau la Bruxelles, dar nu reacționăm la fel de intens cînd au loc atentate similare în Yemen sau Afganistan. Nu știu ce li se pare nefiresc. Într-un fel reacționezi dacă arde casa lipită de locuința ta și altfel dacă arde o casă la zece străzi distanță. Am impresia că tocmai naturalețea reacțiilor omenești îi enervează…

ADDENDA 2. Nu termin bine de scris rîndurile de mai sus și citesc o știre. Primăria Parisului, care a decis să lumineze Turnul Eiffel în culorile naționale belgiene după atentatele de Bruxelles, este somată să lumineze același turn și în culorile naționale ale Pakistanului pentru că au avut loc atentate similare și la Lahore. Răspunsul Primăriei este de bun simț: sigur că deplîngem atentatele teroriste oriunde ar avea loc, dar cu Blegia chiar avem o relație foarte apropiată și specială. Internauții ”înțelepți” au sărit ca arși: duble-standarde etc. Zău, cred că ne pierdem reperele. Nu mai avem voie să avem relații mai apropiate cu unii și mai distante cu alții? Nu mai avem voie să ierarhizăm intensitatea sentimentelor? Nu mai avem voie să fim mult mai sensibili la ceea ce se întîmplă peste gard decît la ceea ce se întîmplă pe un alt continent? Nu mai avem voie să fim așa cum sîntem? Ca să nu zic așa cum ne-a lăsat Dumnezeu, că stîrnesc furtuni de înțelepciune…

Sursă: Keep calm și lasă-i să te arunce în aer

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s