O ştire care n-a ajuns cu nici un chip în presa “centrală”, de partide şi de state, cât mai străine, toate, dar, şi mai grav, n-a ajuns în atenţia Parchetului General şi a conducerii Poliţiei Române, deşi a fost semnalată şi de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România.
Bustul criminalului antisemit şi antiromân Miklos Horthy, responsabil de uciderea şi persecutarea a sute de mii de evrei şi români, a fost omagiat de şeful Poliţiei Române din Carei, în cadrul unei expoziţii cu caracter antiromânesc, înţesată de afişe şi fotografii cu “Ardealul, pământ unguresc” şi Horthy călare ocupând Oradea, hărţi ale Ungariei Mari şi alte “efecte”, cum ar fi uniformele de honvezi, ofensatoare pentru românii din Carei, ai căror părinţi şi bunici au fost masacraţi de trupele horthyste sau siliţi să-şi părăsească pământurile natale. Apropo: pensiile de refugiaţi le sunt plătite de statul român. De ce nu de statul responsabil de etnocid şi deportări? Fac pe această cale un avertisment public către Parchetul General, SRI şi Poliţia Română. Poate de acum se vor mişca, în spiritul legii şi nu în dispreţul ei şi al României, cum se întâmplă la Carei?!
Redam ştirea integral mai jos:
Vernisaj cu bustul lui Horthy Miklos şi etichete doar în limba maghiară la Carei
Dacă urmăriţi imaginile şi aveţi impresia că am fost la vernisajul unei expoziţi din Ungaria, ei bine vă înşelaţi. Tocmai am asistat la deschiderea unei expoziţii de relicve militare și de poliție din țări europene, din cel de-al Doilea Război Mondial, la Castelul Karolyi din Carei – un pretext pentru propaganda maghiară antiromânească.
Miercuri, 22 februarie 2017, de la ora 17.00 în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi din municipiul Carei a avut loc vernisajul expoziției de relicve militare și de poliție din țări europene, din cel de-al Doilea Război Mondial.
În cadrul vernisajului au luat cuvântul: Hágó Attila Nándor, șef de secție la Muzeul Județean Satu Mare, secția Carei; Adrian Ștefănuți, referent în cadrul Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”; comisar șef de poliție Dinu Urâte, șef al Poliției Municipiului Carei; Nagy Béla, comisar de poliție și vicepreședinte al IPA (Asociația Internațională a Polițiștilor) din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg (Ungaria) și realizatorul expoziției, dr. Gulyás István, director onorific muzeal.
Expoziția se găsește la etajul castelului și cuprinde o serie de relicve militare: accesorii, uniforme, insigne, echipamente de protecție din și de după cel de-al doilea Război Mondial, din țări din Europa, dar și o serie de relicve polițienești.
O parte a expoziției reprezintă colecția particulară a domnului dr. Gulyás István, director onorific muzeal, iar cealaltă este proprietate a IPA(Asociația Internațională a Polițiștilor) din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg(Ungaria).
Printre toate aceste relicve este strecurat bustul lui Horthy Miklos care la venirea în Ardeal a trecut la represalii împotriva românilor care astfel au fost obligaţi să îşi părăsească casele. Bustul său se află amplasat în vitrina cu săbii, în partea de expoziţie proprietate a IPA (Asociația Internațională a Polițiștilor) din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg (Ungaria).
În cuvântul de deschidere, Hago Nandor a afirmat că iniţiativa expoziţiei aparţine şi consilierului Pinter Jozsef împreună cu comisarul Nagy Béla din judeţul vecin de peste graniţă. În alocuţiunea sa, comisarul şef de poliţie Dinu Urâte a menţionat că îl asigură pe colecţionarul dr. Gulyás István, director onorific muzeal, de întreaga sa consideraţie şi colaborare . A participat la vernisaj şi primarul Kovacs Eugen, cadre din MAI şi doi consilieri locali, Păuşan Bujor şi Szulak Lavinia.
Expoziţia a fost deschisă până la data de 12 martie 2017, după programul Muzeului Municipal Carei, de marți până duminică, între orele 09.00 – 17.00.
Oare cum se vor simţi vizitatorii care au pensie de refugiat pentru că unii dintre cei care au loc în această expoziţie nu au suportat vorba românească în această parte de ţară?
Mai multe fotografii la sursa: Buletin de Carei / Danielă Ciută