Femeile cu batic și fustă lungă, comoara neamului Românesc 

Portul Româncelor din cele mai vechi timpuri până acum 20-30 de ani, a fost specific femeiesc : fustă lungă și, pentru cele măritate, năframă sau batic pe cap. În acest fel mamele și bunicile noastre îl slăveau pe Dumnezeu care spune ”este urâciune înaintea Sa ca bărbatul să poarte haine femeiești și femeia haine bărbătești”şi pe învâţăturile Sfântului Apostol Pavel

Dimpotrivă, orice femeie care se roagă sau proroceşte cu capul dezvelit îşi necinsteşte capul ei, pentru că este ca una care ar fi rasă6 Dacă o femeie nu se acoperă, să se şi tundă! Iar dacă este ruşine pentru o femeie să fie tunsă ori rasă,  să se învelească.7 Bărbatul nu este dator să-şi acopere capul, pentru că el estechipul şi slava lui Dumnezeu, pe când femeia este slava bărbatului.8 În adevăr, nu bărbatul a fost luat din femeie, ci femeia din bărbat,9 şi nu bărbatul a fost făcut pentru femeie, ci femeia pentru bărbat.10 De aceea, femeia, din pricina îngerilor, trebuie să aibă pe cap un semn al stăpânirii ei. 11 Totuşi, în Domnul, femeia nu este fără bărbat, nici bărbatul fără femeie.12 Căci dacă femeia este din bărbat, tot aşa şi bărbatul, prin femeie, şi toate sunt de la Dumnezeu.13 Judecaţi voi singuri: este cuviincios ca o femeie să se roage lui Dumnezeu dezvelită?… 15 … pentru o femeie este o podoabă să poarte părul lung? Pentru că părul i-a fost dat ca învălitoare a capului.16 Dacă iubeşte cineva cearta de  vorbe, noi n-avem un astfel de obicei şi nici bisericile lui Dumnezeu.”  

Acestea îşi cinsteau și soțul purtând capul acoperit, nelăsând să le vadă alți bărbați frumusețea părului și mai ales nu sminteau și nu îndemnau la curvie pe nimeni, purtând îmbrăcăminte decentă ce le acoperea picioarele până la pământ.

maica-domnului-oranta

Observați vestimentația Maicii Domnului

La sat, până în ziua de astăzi femeile respectă această tradiție. în orice zonă a țării vom merge, vom vedea femei ce trec de vârsta de 50 de ani având acest port cuviincios. Acesta este o mărturie vie că țara noastră nu a fost un loc al desfrâului și al obscenității. Este o mărturie despre care nu prea se vorbește , probabil se așteaptă să nu mai existe asemenea ”învechite”, ca apoi să ni se spună că e normal cum s-a ajuns ca femeile să umble mai mult dezbrăcate , că așa a fost dintotdeauna.

female2

…și a celorlalte sfinte femei

Noi trebuie să le promovăm și să le cinstim pe aceste femei pentru că datorită lor am ajuns până aici ca neam, ca familie, ca Biserică. Am fost surprins că nimeni nu spune că așa e firesc să fie o femeie în societate. Sunt conștient că peste 20-30 de ani nu vor mai exista nici în țara noastră asemenea femei deosebite ce se aseamănă în viață și în port cu Maica Domnului, dar cât încă există să le cinstim cum se cuvine.

 

Cea mai mare virtute în spatele acestui port smerit este virtutea de mamă, pe care Româncele au înțeles-o și o urmează în viața lor. O mamă trebuie să țină vie legătura dintre familia ei și Dumnezeu   (înțelege cel mai bine că de la conepţie, la sănătatea copiilor, la reușita lor în viață, nimic nu se poate face fără Dumnezeu). O mamă își va respecta bărbatul pentru al ține aproape, dorinduși doi părinți pentru copiii ei. O mamă trebuie să fie decentă pentru a da un exemplu bun propriilor copii și a nu atrage alți bărbați cu trupul său mai mult dezgolit. Aceste trei mari virtuți ale unei mame sunt susţinute și de portul tradițional Românesc al femeii.

Această schimbare radicală de port a femeii, de la cunviincios la indecent, vine şi pe fondul scăderii nivelului de viaţă duhovnicească din societate. Un rol important îl au şi bărbaţii, orbiţi de patima desfrânării, chiar le îndeamnă şi le încrajează pe femei să fie îmbrăcate cât mai provocator pentru a-şi alimenta această boală. Apoi, devenind taţi şi capi de familie consideră această vestimentaţie ceva normal atât la soţie cât şi la ficele lor. Un bărbat sănătos duhovniceşte ar trebui să promoveze portul tradiţional Creştinesc al femeii aşa cum strămoşii noştri l-au transmis din generaţie în generaţie mii de ani.

images

Societatea s-a schimbat mult şi priveşte îmbrăcămintea obscenă ca pe o dezrobire a femeii de sub „tirania  bărbaţilor”, dar o dată cu asta se distruge în primul rând familia. Obscenitatea este tot mai promovată şi acceptată. Astfel se înmulţesc numărul avorturilor, violurilor, feririlor de naştere de prunci. A fost o scânteie care a dat foc întregii societăţi lăsate de Dumnezeu : femeia promovându-şi trupul pentru plăcere,profit , atragerea şi supunera bărbaţilor bolnavi de patima desfrânării. Acesta este motivul pentru care trebuie să le apreciem atât de mult pe femeile care, încă duc mai departe buncuviinţă, acoperindu-şi trupul.

Mergând destul de des la slujbele Părintelui Daniil Horga vreau să vă povestesc  pe scurt şi două întâmplări legate de subiectul acestui articol. Era odată o femeie ce era foarte chinuită de un duh necurat, iar în timpul dezlegărilor de la Sfântul Maslu, părintele i-a spus demonului “Ieşi! Ieşi din ea!”, dar dracul nici nu a vrut să audă şi o chinuia şi mai tare pe biata fată. La un moment dat prin gura fetei s-a auzit o voce ce a spus : “Moşule, cum vrei să ies când ea are părul vopsit, unghiile făcute, nu are fustă (batic avea)? Am drepturi asupra ei, nu ies”. Altă dată, la o slujbă prin gura unei persoane posedate a vorbit diavolul şi a spus : “Cu noi e mult mai greu să vă luptaţi acum suntem şase, şapte la fiecare om, acum 50 de ani eram unul sau doi, iadul e gol, toţi suntem pe pământ!” (De aici îmi dau şi eu seama de ce s-a schimbat lumea atât de mult în rău…şi toate principiile s-au dat peste cap.)

Bunicile noastre până în ziua de astăzi poartă fuste lungi și batic, poate și o parte din mamele noastre, dar NICIODATĂ nu am văzut o prezentare laudativă, necesară, firească a acestor lucruri. Nu am auzit  spunându-se că doar așa poate merge mai departe familia creștină şi neamul Românesc. Înțeleg că  ne-am modernizat, dar nu înțeleg de ce nu se prezintă portul acestor femei ca pe o virtute , ca pe o ”comoară”, ca pe ceva ce trebuie făcut pentru Mântuire? Totodată mă întreb de ce ele nu le-au transmis mai departe fiicelor loraceastă tradiţie?  După atâtea întrebări rămâne ceva măreț și deosebit: milioanele de femei, pe care încă le-am prins în viață, ce după căsătorie nu au umblat cu capul descoperit în societate și nu au purtat pantaloni și fuste scurte niciodată . Aceasta este cu adevărat o mare comoară a României! Să ne bucurăm de ea cât încă mai există, să o cinstim măcar de acum încolo.

Andrei Talmaciu

Sursă: Femeile cu batic și fustă lungă, comoara neamului Românesc – BLOGUL ORTODOX

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s