Biserica Ortodoxă a Rusiei susține eliminarea lui Lenin din Piața Roșie: Nu poți da nume de călăi unor străzi și piețe. Numele teroriștilor și revoluționarilor nu trebuie imortalizat în orașele noastre 

Biserica Ortodoxă a Rusiei se pronunță pentru înhumarea trupului lui Lenin din Piața Roșie din Moscova, a anunțat ÎPS Ilarion de Volokolamsk, șeful Departamentului sinodal pentru relații externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, potrivit portalului newsru.com, citat de Agerpres.

„Nu poți da nume de călăi unor străzi și piețe. Numele teroriștilor și revoluționarilor nu trebuie imortalizat în orașele noastre. Monumente dedicate acestor persoane nu trebuie să stea în piețele noastre. Corpurile mumificate ale acestor persoane nu trebuie să fie expuse publicului larg”, a fost declarația fără echivoc a ierarhului, făcută în emisiunea „Biserica și lumea” de pe canalul Rossia-24, citat de Interfax.
Totuși, ÎPS Ilarion susține că decizia trebuie luată la momentul potrivit, pentru a provoca tensiuni în sânul societății ruse.
„Aș spune că am întârziat cu un sfert de secol în ceea ce privește această decizie. Trebuia luată încă în 1991, atunci când monumentul lui Felix Dzerjinski (întemeietorul NKVD, predecesorul KGB) a fost îndepărtat. Tot atunci și trupul lui Lenin trebuia să fie scos din mausoleu. Însă dacă acest lucru nu s-a făcut, acum trebuie să așteptăm momentul când în societate va exista un consens în această problemă”, a declarat mitropolitul Ilarion.
Discuțiile despre eliminarea lui Lenin din Piața Roșie datează de ani buni în Rusia, dar comuniștii și susținătorii acestora se opun vehement oricărei modificări a situației actuale.
În prezent, conform unor experți ruși, Lenin a încetat să mai fie considerat o personalitate semnificativă pe plan istoric în Rusia, așa cum fusese timp de decenii, susține Agerpres. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, personalitatea lui Stalin a surclasat-o pe cea a liderului revoluției bolșevice din 1917. „Pe Olimpul politic, Lenin nu mai ocupă locul pe care îl ocupase înainte”, susține expertul Valeri Kasamara, citat de BFM, în contextul în care în ultimii ani, la nivel oficial, se încearcă justificarea represiunilor staliniste printr-o necesitate istorică și a lui Stalin însuși, care din dictator sângeros începe să devină „manager eficient”.
Corpul neînsuflețit al lui Lenin se află în Piața Roșie încă de la moartea fostului lider bolșevic, din 1924.

Sursă: Biserica Ortodoxă a Rusiei susține eliminarea lui Lenin din Piața Roșie: Nu poți da nume de călăi unor străzi și piețe. Numele teroriștilor și revoluționarilor nu trebuie imortalizat în orașele noastre | ActiveNews

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s