Părintele Constantin Necula: „Peste 400 de ani nu vom ști cine l-a înjurat pe Patriarh. Vom ști doar că sub binecuvântarea lui s-a zidit o Catedrală”

Discuțiile din jurul clopotului Catedralei Mântuirii Neamului, care a costat peste 400.000 euro și are gravat chipul Patriarhului României, sunt o exagerare, consideră preotul Constantin Necula.

Părintele dă exemplul Catedralei Mitropolitane din Sibiu, care și ea are chipul mitropolitului vremii gravat pe clopot și spune că acest gen de cheltuială este probabil una pe care „cei care nu ascultă clopotele nu o înțeleg”.
„Trebuie să înțelegem foarte bine că biserica își desfășoară viața după rânduiala ei și după ritualul ei”, spune preotul Constantin Necula, citat de Tribuna.
„Exact așa cum un om de presă nu își pune chipul său deasupra chipului celui care a înființat ziarul, tot așa și arhiepiscopiile, mitropoliile iau chipul celui care le conduce atunci când este vorba despre clopote. Eram curios, și m-am dus în pod să văd clopotele catedralei noastre de la Sibiu: au chip de împărat și chip de mitropolit. Este un sigiliu de identitate. Peste 400 de ani nu vom ști cine l-a înjurat pe Patriarh. Vom ști doar că a fost Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și sub ctitoria lui și sub binecuvântarea lui s-a zidit o catedrală. Ce ar fi Biserica din Efes fără sigiliul prezenței lui Ioan Evanghelistul acolo? Stâlpii de marmură de acolo poartă astfel de însmne. Cred că este și un pic de exagerare, pentru că eu cunosc proiecte culturale care costă mult mai mult decât un clopot și care nu au făcut zgomotul clopului de la Patriarhie. Cunosc persoane de cultură, de cultură științifică în care Statul român a investit foarte mult în speranța că vor aduce un renume țării și nu a fost așa. Suntem neatenți. Este probabil pe care probabil o cheltuială pe care cei care nu ascultă clopotele nu o înțeleg”, a spus părintele Necula, pentru Tribuna, întrebat cum vede discuțiile din jurul clopotului Catedralei Mântuirii Neamului.
Catedrala Mântuirii Neamului va avea șase clopote, iar sunetul lor va acoperi trei octave complete.
Toate cele șase au costat 550.000 de euro, iar cel mai scump dintre ele este clopotul cel mare (425.000 de euro). Cântărește nu mai puțin de 25 de tone și pentru realizarea lui s-a folosit cupru electrolitic, în proporție de 78%, și 22% – staniu electrolitic. După ce a fost turnat, a fost nevoie de trei săptămâni pentru a se răci.

Sursă: Părintele Necula: „Peste 400 de ani nu vom ști cine l-a înjurat pe Patriarh. Vom ști doar că sub binecuvântarea lui s-a zidit o Catedrală” | ActiveNews

Anunțuri

3 comentarii

  1. Este inutil ce se face acolo, poporul roman traieste in intuneric spiritual , idolatrie, traditii si forme Domnul Isus este la usi, chemati lumea la la El sa se pocaiasca altfel mergeti la pieire cu preotii in fata.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s