Creștini și musulmani, împreună în fața icoanei Sfântului Gheorghe

Toleranța religioasă și respectul pentru credința celuilalt sunt termeni folosiți, de multe ori, în contextul politic și social actual. Însă, dincolo de termenii dicționarului, ultimele evenimente din Orientul Mijlociu și din țările balcanice ne-au demonstrat că nu prea mai există noțiunea de toleranță religioasă.

Crimele în numele religiei, răpirile, taxa pe credință și alte suferințe ale creștinilor de limbă arabă sunt doar câteva dintre argumentele că toleranța și respectul reciproc tind să dispară. Nu de tot, căci mai există și exemple de bună înțelegere.

Presa creștină internațională publica, în preajma Sfântului Gheorghe, cinstea de care s-a bucurat această sărbătoare într-o biserică din Bulgaria. Teritoriu al fostului Imperiu Otoman, Bulgaria găzduiește astăzi o importantă comunitate islamică. Una dintre aceste localități este Hadjidimovo, acolo unde se află o mănăstire închinată Sfântului Gheorghe, purtătorul de biruință.

Conform tradiției, confirmată de unele documente istorice, biserica mare a fost construită pe terenul unui boier turc. Atunci când au săpat pentru turnarea fundației, creștinii au descoperit icoana sfântului. În acest context, proprietarul musulman a vrut să oprească continuarea lucrărilor. Între timp, îmbolnăvindu-se băiatul cel mare, soția boierului musulman a cerut ajutor în fața icoanei descoperite în pământ. Darul lui Dumnezeu a făcut ca tânărul să se însănătoșească, iar construcția să continue și să se finalizeze în doar trei ani.

Pomenirea acestei minuni a făcut ca, până astăzi, creștini și musulmani să cinstească icoana Sfântului Gheorghe. Creștinii participă la dumnezeiasca Liturghie și la un adevărat pelerinaj. În același timp, musulmanii vin până în fața bisericii. Acolo le este scoasă icoana pentru câteva momente, prilej pentru aceștia de a aprinde lumânări și de a-l primi în suflet pe Sfânt.

Sursă: Creștini și musulmani, împreună în fața icoanei Sfântului Gheorghe | Doxologia

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s