Prof.Mariz Tadros: Nu mai exista prezenta crestina in Libia.Plurarismul religios asa cum a existat el in Libia ,s-a terminat. 

Negarea si diminuarea este oroarea secolului 21 . In timp ce vestul se prosterneaza in fata islamului si in spatele falselor povesti despre islamofobie populatii intregi si minoritati religioase sunt anihilate in numele lui Allah

” Am pierdut prezenta crestina in Libia ” spune proferoare Mariz Tadros in timpul conferintei despre persecutiile crestinilor tinuta in Washington la National Press Club aceasta a daugat ca ” plurarismul religios asa cum exista in Libia s-a terminat ”

Inainte de 2011 cand a avut loc revolutia care l-a dat jos pe si dupa ce a fost executat dictatorul libian Muammar Al Gaddafi existau cca 100.000 de crestini copti in Libia conform unui documentar al agentie  de presa France Presse.

La fel in 2013 inainte de aparitia Statului islamic in nordul Africii ” cateva mii ” de crestini au mai ramas citeaza France Presse un oficial al Bisericii Copte din Libia.  In localitatea Sirte unde Gaddafi a fost omorat a fost si fortareata ISIS cea mai mare  din exterior asa-numitului califat al Irakului si Siriei .

Jihadistii ISIS au luat astfel in obiectiv minoritatea crestinilor din Siria , asa cum au facut si in alte tari. In februarie 2015 teroristii au decapitat un grup de 21 de crestini copti egipteni pe coasta libiana socand astfel o lume intreaga.

„Aceste decapitari reprezinta doar un mic numar fata de cei 7100 de crestini omorati pentru credinta lor in 2015 ” estimeaza organizatia Open Doors intr-un raport realizat de Universitatea Notre-Dame in proiectul  ” Under Caesar’s Sword ”

Conform acestui raport Libia este plasata pe cel mai inalt nivel al persecutie crestinilor . Acest raport mentioneaza ca „crestinii infrunta o violenta puternica din partea musulmanilor militanti . Mai ales  in Eigipt si Libia aceasta violenta a crescut ca urmare a revoltelor  din timpul ” primaverii arabe ” din 2011 ”

Deasemenea se mai spune in raport: ” In timp ce crestinii s-au bucurat in general de libertate fata de o puternica discriminare si un nivel decent de libertate a manifestarii si practicarii cultului in timpul regimului lui Muammar Al Gaddafi . Securitatea crestinilor a disparut cand dictatorul libian a cazut  iar Libia a ajuns tara a faradelegilor. Militiile armate si diferitele triburi au capatat putere inclusiv grupurile musulmane Ansar al Shariah , al-Nusra , Statul Islamic , Fratia Musulmana . Aflati la mana acestor grupuri crestinii au suferit atacuri asupra bisericilor , impotriva preotilor , rapiri si diferite forme de violenta”

Libia a alunecat in haos dupa moartea lui Gaddafi devenind un teren fertil pentru grupurile de jihadisti care au inflorit aici.

In raport se mentioneaza ca mai sunt in Libia crestini  ” in jur de 3% si 5 % din totalul populatiei dar majoritatea acestora sunt din tarile vecine veniti aici la munca ” . Organizatia ” Open Doors” estimeaza ca sunt mai putin de 1% crestini ( aproximativ 20.000 in aceasta tara majoritar musulmana de 6.4 milioane de locuitori.

” Pe masura ce anarhia se instaura in Libia multi crestini copti si de alte denominatiuni au incerca sa evite rapirile ramanand in tara adesea traind ca fugarii ” se estimeaza ca exodul acestora in masa s-a petrecut intre 2011 si 2015 cand se estimeaza ca au plecat peste 200.000 de crestini din Libia

 

Sursă: Expert: ‘We Have Lost the Christian Presence in Libya’ – Geller Report

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s