Raport DEVASTATOR al Jane’s: RĂSTURNAREA lui Assad ar fi MANĂ CEREASCĂ pentru ISIS

ISIS s-a luptat cu forțelor guvernamentale siriene mai mult decât cu orice alt inamic, în ultimul an, arată un raport al IHS Markit, parte a companiei Jane’s.

Între 1 aprilie 2016 și 31 martie 2017, 43% dintre acțiunile de luptă ale ISIS în Siria au fost îndreptate împotriva forțelor armate ale regimului Assad, 17% împotriva Forțelor Democratice Siriene sprijinite de Statele Unite, iar restul de 40% împotriva grupărilor sunnite rivale din opoziție – în particular a celor care au format coaliția Scutul Eufratului, sprijinită de Turcia, arată raportul Conflict Monitor realizat de IHS Markit, parte a Jane’s.

„Este o realitate stânjenitoare faptul că orice acțiune întreprinsă de Statele Unite pentru a slăbi guvernul sirian va fi automat în beneficiul Statului Islamic și al ator grupări jihadiste”, spune Columb Strack, analist senior pentru Orientul Mijlociu la IHS Markit. „Regimul sirian este nicovala pentru ciocanul reprezentat de coaliția condusă de Statele Unite. În timp ce forțele sprijinite de americani înconjoară Raqqa, ISIS este angajat în lupte crâncene cu guvernul sirian în jurul Palmyrei și al altor părți din provinciile Homs și Deir Ez-Zor.”

Orice viitoare reducere a capacităților de luptă ale forțelor guvernului sirian ar reduce automat și posibilitatea lor de a împiedica ISIS să pătrundă din deșert în zonele cele mai populate din vestul Siriei, amenințând regiuni ca Damasc și Homs, arată raportul.

„Dacă ISIS reușește să cucerească garnizoana guvernamentală, greu încercată de la Deir Ez-Zor, gruparea jihadistă ar avea un nou centru important populat de unde și-ar putea conduce Califatul”, susține Strack. „Capturarea Deir Ez-Zor, cel mai mare oraș din estul Siriei, ar fi un colac de salvare pentru conducătorii ISIS, după pierderea Mosul și Raqqa.”

Între 1 ianuarie 2015 și 3 aprilie 2017, teritoriul cucerit de ISIS s-a redus la aproape jumătate, arată raportul citat, de la 90.800 de kilometri pătrați în Irak și Siria, la 48.500 de kilometri pătrați.

„Am asistat la pierderi accelerate de teritoriu ale ISIS în 2017. Pierderile au fost provocate de o mai mare determinare a Statelor Unite de a sprijini Forțele Democrate Siriene, dar și de progresele majore înregistrate de forțele guvernamentale la est de Alep și îm jurul Palmyrei”, afirmă Strack.

De la 1 ianuarie 2017 la 3 aprilie 2017, teritoriul ISIS s-a redus cu 20%, ajungând la 48.500 de kilometri pătrați, cam la mărimea Banatului și Olteniei luate împreună.

Autor: Radu Padure

Sursă: Raport DEVASTATOR al Jane’s: RĂSTURNAREA lui Assad ar fi MANĂ CEREASCĂ pentru ISIS

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s