Creștinii și Stat minimal

GPS+Rl+2015+an+negru+pentru+cretinii+din+lume_575062

Ideal pentru creștini ar fi un Stat minimal, rezumat la câteva servicii: securitate externă, securitate internă, justiție și un pachet social minim, lăsând societății civile, implicit creștinilor, să își trăiască viața conform cu propria credință și rânduială.
Așa am putea da Cezarului ce este al Cezarului- contribuția la impozite, participarea în serviciul militar pentru apărarea țării, etc., păstrându-ne viața pentru Dumnezeu și pregătirea pentru Împărăția ce va să vină.

Însă trăim într-o lume în care, vorba părintelui Nicolae Steinhardt, Cezarul cere și cele ce sunt ale lui Dumnezeu. Statul și-a arogat în timp dreptul de a decide asupra tot mai multor aspecte ale vieții omului, obligându-l tot mai mult la fapte ce sunt contrare credinței și valorilor sale.
De asemenea, cu noua modă a excluderii religiei din societate, se insinuează ideea, profund falsă, că a fi creștin este o chestiune privată, care ține de sfera intimă a vieții private. Ești dator, ba chiar obligat- în țări ca Franța, să îți ascunzi și să nu îți afirmi propria identitate creștină în public.

Această idee este falsă: Creștinismul este comunitar și public. Nu este o credință a izolării de lume ci a salvării câtor mai mulți din lume. A fi creștin presupune a avea o anumită atitudine și norme foarte clare de viețuire în societate și de colaborare cu cei din jurul tău.
Chiar și pustnicii și monahii nu se despart de lume ci aprofundează într-un alt plan, cel al rugăciunii, relația cu aceasta.

Creștinul într-o astfel de lume are obligația creștinească de a reacționa: de a spune un Nu lucrurilor care nu sunt conforme cu conștiința sa, de a apăra dreptul său și libertatea sa de trăire religioasă. Pentru că un creștin are o miză interioară puternică: el știe că neutralitatea sa, îngroparea talanților, refuzul de a depune mărturie pentru Adevăr îi pun în pericol propria mântuire.

A face politică (după măsura proprie) pentru creștin este un imperativ legat de mântuire.

Anunțuri

Un comentariu

  1. Nici macar stat minimal nu merita crestinii. Ci stat direct condus de Biserica, unde legile sunt poruncile lui Dumnezeu, puterea judecatoareasca este sfatul batranilor, apararea interna formata din credinciosi uriasi. Necredinciosii la puscarie, deci un stat religios, ceva de genul Singapore dar mai bland.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s