România, în topul mondial al declinului demografic. Guvernele nu au făcut nimic de 27 de ani să stopeze catastrofa 

România este una din ţările cu cea mai înaltă rată a declinului demografic, conform unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Un raport lansat recent arată că ţara noastră ocupă locul al 18-lea într-un top unde află alături de state precum Siria, Moldova, Puerto Rico, Micronesia, Samoa Americană, Saint Pierre and Miquelon, Insulele Cook, dar şi Bulgaria, Estonia, Ucraina, Letonia, Muntenegru, Africa de Sud, Serbia, Lituania, Slovenia sau Ungaria. Aceste ţări se confruntă şi se vor confrunta cu scăderea natalităţii, cu exodul de populaţie către alte orizonturi.

Astfel se face că anumite state din lume vor fi martorele unor explozii demografice, fapt ce declanşează îngrijorări legate de asimilarea treptată a resurselor naturale (hrană, locuinţe, locuri de muncă, spaţiul fizic etc.). De altfel, raportul ONU arată că populaţia lumii va ajunge la 9,7 miliarde de oameni înainte de 20150 şi la 11,5 milarde până în 2100. Scăderea bruscă a populaţiei ridică probleme în ceea ce priveşte stabilitatea economică, armonia comună, identitatea global. La noi, cele mai grave probleme se vor ivi în educaţie, piaţa muncii şi în sistemul de pensii. Ritmul scăderii demografice va duce în câţiva ani la desfiinţarea mai multor posturi de profesori/învăţători, iar populaţia în vârstă de muncă se va diminua şi ea. Asta înseamnă că va pune o mare presiune asupra fiscalităţii, contribuţiile vor fi mai puţine şi statul va trebui să acopere tot mai multe pensii.

Conform raportului, în fruntea listei statelor care se confruntă cu declin demografic este Siria. Urmează la mare distanţă Insulele Cook şi Republica Moldova. Cauzele care duc la acest declin sunt adesea atribuite adesea unei combinaţii de factori sociali, culturali, politici şi economici. Educaţia este unul dintre factorii care duc la scăderea natalităţii în anumite ţări. Raportul arată că în anumite state femeile şi-au stabilit priorităţi diferite în condiţiile în care societatea a oprit impunerea unor aşteptări aşa cum se întâmpla în trecut. Femeile din aceste state sunt emancipate, au acces mai mare la oportunităţi de locuri de muncă, tind să se căsătorească la vârste mai înaintate şi de regulă au mai puţini copii decât femeile din trecut. În plus, în anumite locuri cheltuielile de zi cu zi au crescut şi automat acestea se reflectă în costurile cu creşterea copiilor.

În multe locuri nu există oportunităţi de angajare şi din această pricină forţa de muncă emigrează spre locuri unde există speranţa unui trai mai împlinit.

Migraţia apare acolo unde securitatea dintr-o anumită ţară este minimă: e război, sunt tulburări politice. Mulţi oameni părăsesc locul de baştină şi caută un refugiu sigur.

Guvernele României nu au făcut nimic de 27 de ani să stopeze catastrofa demografică.

Sursă: România, în topul mondial al declinului demografic. Guvernele nu au făcut nimic de 27 de ani să stopeze catastrofa – NapocaNews

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s