10 Mai este Ziua Independentei Romaniei

La 9 mai 1877, dupa o interpelare a deputatului Nicolae Fleva privind situatia tarii, ministrul de externe de atunci, Mihail Kogalniceanu, rosteste un amplu discurs, menit a tempera spiritele tuturor celor care voiau sa proclame independenta Romaniei, asa cum spunea chiar el, cu „o ora mai inainte”. Mesajul era de prudenta.

Dupa votul in Camerele reunite care s-a intins pana tarziu in noapte, a doua zi, pe 10 Mai, are loc ceremonia oficiala de Proclamare a Independentei. Carol I promulga legea si proclama Independenta de Stat a Romaniei.
 
In perioada comunista, dar si dupa, cu efecte dupa cum se observa pana in ziua de azi, pentru a masca legatura cu Monarhia a acestei zile s-a insistat sa se serbeze data de 9 mai, cea a discursului lui Kogalniceanu, ca fiind ziua proclamarii independentei. Da, pe 9 mai s-a rostit un discurs politic memorabil, insa nu o proclamatie, ci un raspuns la o interpelare in Parlament. Cateva fraze ale lui Kogalniceanu scoase din context au fost folosite pentru a se acredita aceasta idee si a marca data de 9 mai.  

Dupa cum spuneam, adevarul istoric ne spune ca proclamarea oficiala a Independentei de Stat a avut loc pe 10 Mai.  Trebuie subliniat ca in niciun stat legile si actele de o astfel de importanta nu sunt valabile pana nu sunt semnate de suveran sau presedinte. Nici in cele mai parlamentare dintre republici. Iar in cazul de fata Parlamentul si Regele au stabilit cat se poate de oficial un cadru ceremonial pentru semnare, stabilindu-se prin lege ca zi a Independentei, din acel moment, ziua de 10 Mai! 

Sigur, 10 Mai reprezenta si data in care Carol I fusese proclamat domnitor al Romaniei in 1866. Zi cu tripla semnificatie istorica, 10 Mai este de asemenea si ziua in care Carol I era incoronat ca Rege,  la 1881, dupa ce in prealabil, la 14 martie 1881, Parlamentul a votat ca Romania sa devina regat.

Da, e o data care inca da frisoane unora. Insa noi, cei care nu ne temem de ea, o vom sarbatori cum se cuvine din nou azi, in Piata Palatului Regal si oriunde in tara.

Sursă: Auftakt: 10 Mai este Ziua Independentei Romaniei

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s