Când vă e dor de Ceaușescu, uitați-vă la Venezuela

Nu mi-a lipsit nimic în copilărie. Sau nu am știut că-mi lipsește. Așa mi-a fost explicata viața. ”Noi avem portocale în decembrie pentru că atunci se fac în țările calde.” Și cu asta treaba mergea brici.

Nu puteai să nu observi, însă,  unele chestii. De vreo două ori m-au trimis pe la niște cozi. O dată la ouă, că asta era într-adevăr o problemă. Am stat jumătate de zi la ”piața mică” să vină mașina. Și am crezut că sunt al treilea sau al patrulea. Și când a venit mașina, eram la numărul 50, că toată pensionărimea își lăsase punge pe acolo.

Numai că nu s-au bătut. Nu o să uit niciodată cum a ieșit din meleul ca la rugby un băiat care ținea un carton pe jumătate gol, ca pe o comoară. Pentru pâine aveam o cartelă, fără ea nu puteai să iei nimic. Când intram la Alimentara, parcă intram la muzeu.

Puteai să te plimbi la nesfârșit fără să iei nimic. Rafturi întregi de vin și de mazăre, asta e aminterea mea despre spațiile alea. Un amestec de gri cu sticle și borcane verzi. Nu am nicio amintire că am cumpărat ceva, vreodată, de acolo.

Odată m-a trimis profesoara de sport să-i iau dero sau detergent de la un magazin. Ăsta nu se vindea în față la raft. Magazinul era de-a dreptul gol. Dar în spate erau zeci de oameni. care stăteau să ia mizeria aia, la fel de bună ca leșia. Nici nu am stat că, în mod evident, ar fi durat mai mult decât ora de sport.

Era coadă și la chiloți. Stăteam odată cu maică-mea la magazinul central să luăm niște chestiii din astea, dar mai de iarnă. Se băgaseră ”indispensabili”, după cum frumos le zicea. Așa a cerut și un bătrân în fața noastră. Iar vânzătoarea i-a dat cu flit: ”mata nu ai nici izmene și vrei indispensabili?”

Nu știu de unde venea hârtia igienică. Știu că la țară nu ajungea însă. Acolo, bunicii tăiau bucăți de ziar și de reviste și le puneau în cui lângă ușă. Le mototoleai bine că altfel te zgâriau. Doar că la fel trebuia să faci și cu hârtia adevărată care era un fel de carton.

De asta știu prin ce trec acum oamenii din Venezuela. Și ei au avut o perioadă bună, dar prin anii 80. Apoi socialismul a făcut să dispară tot, deși a naționalizat tot, iar criza s-a construit în ani. Când a căzut prețul petrolului, nu au mai putut da subvenții pentru alimente și acestea nu au mai putut fi plătite.

Da, Venezuela plătea de la stat o parte din prețul alimentelor și ale bunurilor de larg consum. O prostie colosală, echivalentă doar cu cea a lui Ceaușescu, care a vrut să plătească integral datoria.  Apoi guvernul socialist a descurajat tot ce înseamnă investiții. Practic, tot bugetul era construit pe vânzarea petrolului și mai toate bunurile erau importate. Primul semn major a fost inflația, care a ajuns la 700 la sută.

Noi vorbim acum, pentru că lipsa hârtiei igienice dintr-o țară e o știre mult mai mare decât criza însăși. Iar hârtia lipsește, chiar dacă guvernul a naționalizat fabricile care o produc. Iar de câțiva ani buni, patronii de fabrici erau obligați să pună hârtie la toaletă, sub amenințarea închiderii uzinelor și chiar a închisorii.

Lipsa trebuie căutată și în altă parte. Guvernul practică un curs neadevărat al dolarului. Și le dă dolari la acest curs importatorilor de bunuri. Doar că aducând aceste bunuri la un preț neadevărat, ei au tendința să scoată aceste bunuri din nou din țară să le revândă sau să aducă altceva la schimb, de exemplu Iphone. Re-exporturile sunt o modă, iar profiturile pot ajunge până la 13 mii la sută.

Cum o să iasă de aici, nu pot spune. Un lucru e foarte clar. Utopiile nu pot funcționa într-o lume globalizată și în care piața dictează. Ca și la Ceaușescu, linia asta se înfundă. Așa că atunci, când vă e dor de Ceaușescu, uitați-vă la cozile din Venezuela.

Foto AFP e de aici, unde o să găsiți și altele înspăimântătoare.

Sursă: Criză de hârtie igienică în Venezuela | Striblea.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s