Calea civilizației si biserica

119310_tarani

Noi suntem ortodocși din străvechimea unui creștinism scitico-danubian și dintr-un accident geopolitic: am intrat în sfera Bizanțului exact când puteai confunda zenitul cu prima clipă a declinului. Oricum, Ortodoxia a fost ecranată de slavonismul liturgic și de turcocrație, ceea ce n-a împiedicat-o să lucreze, prin ierarhia ei, spre emanciparea elementului românesc.

Până la modernitate (adică după 1848, în cazul nostru), cultura națională a fost făurită în Biserica Ortodoxă și, parțial, în cea Greco-Catolică. Dar și după această dată, tradiția patristică răsăriteană, universul liturgic și lupta politică pentru emancipare națională au mers alături. În anii 30 ai veacului trecut, grosul intelectualității medii, rurale, era tot în reverendă.

Personal, susțin că BOR nu stă nici acum în calea civilizației, ci o exprimă, continutând să o difuzeze în România profundă, cea a satelor abandonate și a orașelor mici dezindustrializate, unde, fără sprijinul spiritual al Bisericii, frustrarea tranziției ar exploda. Evident, nu reduc BOR la funcția durckheimiană de regulator social.

Mă refer, dincolo de medierea sacramentală a relației fiecăruia cu Dumnezeu, la rostul Bisericii în transmiterea unor reguli minimale de conviețuire: vă asigur, de pildă, că fără fluxurile de pelerini la mânăstiri (care arată impecabil: curate, zugrăvite, grădinărite, așezate), mulți români ar îngroșa anarhic universul băuturii pe caiet, al gardului cu uluci prăbușite și al violenței.

Nu spune nimeni că, într-o democrație pluralistă confesional (și tot mai secularizată), trebuie să suprimăm critica față de ce ni se pare rău în conduita unor clerici etc. Spun doar că a trata BOR ca pe un dușman al civilizației trădează o periculoasă incultură istorică, dar și o lipsă de pragmatism patriotic.

În fond, Biserica e trupul Lui Hristos (și porțile iadului nu o vor birui). Iar în ipostaza ei ”luptătoare” e făcută din noi toți, așa încât nu face decât să expună balanța dintre vrednicia și nevrednicia noastră comunitară.

Autor : Teodor Baconschi

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s