Ce este corectitudinea politică?

why-be-politically-correct-when-you-can-be-right-no-8083629
Corectitudinea politică este o denumire nouă pentru un mecanism totalitar testat încă de la revoluţia franceză, apoi în URSS, dar corect surprins teoretic într-un roman clasic pe tema totalitarismului: 1984 al lui Orwell (în roman se numea „neolimbă”).
Corectitudinea politică pleacă de la ideea că cine controlează terminologia, controlează discursul, cine controlează discursul, va controla gândurile şi cine controlează gândurile, controlează oamenii.

Mecanismul este simplu şi se manifestă în două feluri:

Cenzura şi autocenzura: induci ideea că simpla folosire a unor termeni ce până mai ieri erau comuni, este o formă de jignire, chiar o infracţiune („negru”, pentru africani, „ţigan” pentru cei care acum trebuiesc denumiţi oficial „romi”, etc…)
Inventarea unui neolimbaj: pentru a neutraliza o realitate, sau a induce o altă înţelegere a ei, îi dai alt nume. În timp, mecanismele limbajului modificate, vor modifica la rândul lor şi mecanismele gândirii.

Departe de a fi bunul simţ, mecanismul este cel al reeducării. Şi de aceea corectitudinea politică infestează mediul universitar, cel educaţional şi mass-media, cu prioritate.”

Autor:  Bogdan Duca

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s