Învățătura creștină si omul modern

19029425_1459419860788530_7395822493411232469_n

Învățătura creștină laudă virtuțile: smerenia, milostenia, curăţenia, înfrânarea, răbdarea, perseverența….

Caracterul se curăță și întărește prin renunțare la sine, nu prin exaltare a eului. Less is more. Toată înțelepciunea lumii vechi, fie ea neoplatonică, stoică sau creștină, budistă sau hinduistă, germanică, elenică sau celtică cerea omului renunțarea.

Cuceritorii și stăpânii acestei lumi erau învățați să știe că slava nu este a lor. „Ești doar un muritor”, i se șoptea lui Marcus Aurelius. Regele Hrothgar îi predică impetuosului Beowulf reținerea, moderația. Pe coroana lui Constantin Monomahos (1042-1050), pe care am admirat-o ieri la Muzeul național din Budapesta, împăratul și familia sa erau flancați de figurile alegorice ale Adevărului și Smereniei.

Asta nu înseamnă că oamenii din lumea pre-modernă erau cu toții flori ale virtuții. Se ucidea, se păcătuia, se trăia adesea în exces. Dar măcar aceste valori ale bunătății, prin care tribul se transformă în civilizație și carnivorul în om, erau prezentate ca dezirabile.

Lumea noastră pare prima în care opusul orgiastic, dionisiac al acestor virtuți este exaltat public ca ideal al omului modern, descătușat de credință și pornit să se elibereze de însăși natura umană. Afirmarea de sine, vedetismul, carierismul nemilos, desfrânarea, consumismul, irascibilitatea, sentimentul îndreptățirii înlocuiesc, iată, feciorelnicele virtuți.

Să nu mă înțelegeți greșit – deși știu că unii o vor face cu program. Nu predic un Athos planetar, ci contemplu mutația majoră pe care o trăiește o civilizație atunci când încetează să laude, chiar și ipocrit, virtutea, adică moderația. A, încă ceva: ipocrizia este ingredientul principal al civilizației, fără de care nu ar exista politețe și conviețuire agreabilă, sau măcar suportabilă.

E preferabil deci să fim ipocriți în lăudarea publică a virtuții decât sinceri în glorificarea păcatului.

Adrian Papahagi

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s