Oficial de la Varșovia: Polonia a fost singura țară europeană care în Al Doilea Război Mondial nu a colaborat „nici cu URSS și nici cu invadatorii germani”

Ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz, a amintit luni, în timpul ceremoniei care marchează împlinirea a 72 de ani de la victoria aliaților asupra Germaniei naziste, că Polonia a fost ‘singura țară europeană’ care în Al Doilea Război Mondial nu a colaborat ‘nici cu Uniunea Sovietică și nici cu invadatorii germani’, relatează agenția EFE conform Agerpres.

La ceremonia desfășurată la Varșovia în fața Monumentului Soldatului Necunoscut, responsabilul polonez a deplâns faptul că după victoria aliaților ‘realitatea poloneză a fost diferită’ de cea a altor state europene, întrucât țara sa a ajuns în sfera de influență sovietică.
Polonia a suferit atunci ‘asasinate ale opozanților, deportări în tabere de muncă în Siberia, încarcerări masive, violuri și procese politice’ orchestrate de Moscova, a menționat oficialul de la Varșovia, evidențiind și eroismul polonezilor în fața ‘celor două puteri’, respectiv Germania nazistă și URSS.
Pe data de 1 septembrie 1939, cuirasatul german Schleswig-Holstein a deschis focul asupra bazei militare poloneze de la Westterplace, în apropiere de Gdansk, declanșând astfel Al Doilea Război Mondial.
Apoi trupele sovietice au invadat estul Poloniei, iar Germania și URSS și-au împărțit teritoriul acestei țări așa cum au stabilit prin pactul Ribbentrop-Molotov.

Sursă: Oficial de la Varșovia: Polonia a fost singura țară europeană care în Al Doilea Război Mondial nu a colaborat „nici cu URSS și nici cu invadatorii germani” | ActiveNews

Reclame

Un comentariu

  1. sau e fake news sau e propagandă chestia asta de mai sus.

    au avut echivalentul diziei tudor vladimirescu și Horia, cloșca și crisan formate din prizonieri români.

    Though its origin was not legal, and it played a significant role in imposing the communist system in Poland later on, the Polish Army fighting on the Eastern Front contributed a lot to the Polish military effort. From a single division (1st Tadeusz Kościuszko Infantry Division, commanded by colonel Zygmunt Berling) eleven-thousand-people strong, which began to form in May 1943, it expanded to one-hundred-thousand-people-strong army in July 1944, and at the end of the war it amounted to more than 330 thousand soldiers formed in two armies with all land forces arms (infantry, artillery, engineers, tanks and different supporting troops).

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s