Gheorghe I Brătianu: Un Brătianu nu își părăsește Patria

421480_362988523771224_1883386951_n

Gheorghe I Bratianu murea batut, înfometat, umilit și înfrigurat la Sighet. De ziua lui onomastică. Cu soția arestată și încarcerată la Miercurea-Ciuc.
Nu fusese decât un istoric genial, luptător voluntar în ambele războaie mondiale, politician patriot și profesor universitar.
A avut șansa să plece din țară atunci când au sosit comuniștii la putere, dar a refuzat spunând că „un Brătianu nu își părăsește Patria”.

Gardienii i-au oferit un târg: „Pastile contra pierderii demnității”. Mai exact, trebuia să nege că Basarabia este pământ românesc pentru a-și putea trata sanatatea. Nu a putut.
A fost bătut până la ultima suflare, în ziua Sfântului Gheorghe, ziua sa onomastică.
Trupul său a fost aruncat într-o groapă comună, numită Râpa Robilor. Unchiul său, Dinu Bratianu, murise în aceeași închisoare cu 3 ani mai devreme, la 84 de ani.

Gheorghe Brătianu nu a încercat să se sinucidă. La fel, nici una din zecile de mii de personalități încarcerate de comuniști nu a încercat să se sinucidă. Și-au acceptat soarta cu demnitate, deși averile le fuseseră luate, familiile arestate și copiii lăsați pe drumuri.

Gheorghe (George) I. Brătianu s-a născut la 21 Ianuarie 1898 (după alte informații, la 30. 01. 1898), la Ruginoasa, în județul Iași. Era fiul lui Ion (Ionel) I. C. Brătianu și al prințesei Maria Moruzi-Cuza, văduva fiului lui Cuza, Alexandru. și nepotul lui Ion C. Brătianu.

Deși părinții săi s-au despărțit la scurt timp după căsătorie, chiar înaintea nașterii sale, Ionel Brătianu l-a recunoscut ca fiu legitim și a avut grijă să supravegheze formarea intelectuală a tânărului George. Relatiile dintre tată si fiu au fost sporadice, deoarece mama sa nu îngăduia contactele între cei doi. Cei doi divorțaseră a doua zi după cununia religioasă, doar pentru a-l recunoaște pe viitorul istoric drept fiu legitim. Abia după 1918, Gheorghe I. Brătianu îl va frecventa pe I.I. C. Brătianu, cerându-i sfatul și sprijinul.

S-a căsătorit cu Elena Sturdza , în București, la 27.01.1922, aceasta fiind sora prințului Mihai Gr. Sturdza.

În noaptea de 7/8 mai 1950, este arestat de organele securității și întemnițat la închisoarea din Sighet,fiind reținut aproape trei ani, fără să fi fost judecat și condamnat. Într-una din zilele dintre 23 și 27 aprilie 1953 a murit în închisoare, la vârsta de 55 de ani în condiții încă neelucidate

Marius Ursu

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s