Regele Mihai I al Romaniei: Inmulțirea dictatorilor a arătat că necredința s-a răspândit ca o molimă

putna.jpg

Un om credincios este prin forța lucrurilor un element de stabilitate în viața socială a unei țări. Un om credincios muncește ca pentru Dumnezeu – și va munci bine, pentru că pe el îl trimite la muncă nu numai gândul datoriei, ci și un optimism care nu se dobândește decât prin credință.

Oamenii credincioși, indiferent de confesiunea căreia i-au aparținut, au avut mult de suferit în acești ani – și ortodocșii, și uniții, și luteranii, și cultele protestante au dat martiri care acum ar trebui cinstiți pentru jertfa lor. În vremuri de prigoană au suferit cei care cred mai puternic; chiar dacă tac, oficialitățile îi urăsc în mod instinctiv. Ei sunt liberi. Stăpânul lor e nevăzut.
Pe cel de pe pământ, om ca și el, nu-l recunosc decât, cel mult, pentru a-i da partea cezarului, adică foarte puțin. (…)

Mă gândesc uneori că, după primul război mondial, mai mult decât oricând până atunci, dovezile de credință ale europenilor începuseră să scadă și că așa a fost posibilă ascensiunea unor dictatori ca Mussolini sau Hitler.

După cel de-al doilea război, înmulțirea dictatorilor a arătat că necredința s-a răspândit ca o molimă și că de aceea oamenii au fost lăsați în întuneric, pe mâna unor tirani. Un credincios nu se teme. Și acolo unde nu este teamă, nu este nici tiranie.”

MS Regele Mihai I al Romaniei

Mircea Ciobanu – ”Convorbiri cu Mihai I al României.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s