H.R. Patapievici: Creștinismul e la originea separării puterilor în stat și a modernității 

Răul nu e că Europa se secularizează, pentru că secularizarea reprezintă un fapt fundamental al creștinismului, și anume, este deosebirea, pe care islamul nu o face, între religie și politică, sau ceea ce este al Cezarului și este în drept să fie al Lui, ceea ce este al lui Dumnezeu și este în drept să fie al lui Dumnezeu

Această desebire, separarea puterilor în Cosmos, ca să spun așa, nu e de găsit în nicio altă religie și stă la originea, e constitutivă creștinismului. Deci, secularizarea n-a fost inventată de „laicitate”, ca să spun așa, dacă îmi permiteți ceastă formulare barbară, a fost luată din interiorul creștinismului.

Or, eu nu pun în discuție secularizarea, eu pun în discuție evacuarea rădăcinilor religioase ale civilizației noastre. Eu nu spun ca Biserica să fie unită cu Statul, așa cum în Franța era înainte de 1905. Eu sunt un modern, dle Niculescu, și pentru mine separarea Bisericii de Stat este o axiomă a unei societăți decente.

Rădăcinile noastre spirituale sunt creștine. [În] Evul Mediu, el [statul] nu se numea Franța, se numea Creștinătate, așa își spuneau ei. Creștinătatea a produs moderitatea, este un fapt care specialiștilor le este cunoscut, în grade diferite, dar în orice caz, în opinia publică, ceea ce s-a impus este viziunea celor care în secolul 18 își spuneau „Les Philosophes”, „Filosofii”, Voltaire, Diderot, pentru care modernitatea este în divorț față de creștinim. Este fals.

Modernitatea este produsul creștinismului și dovada evidentă este că modernitatea nu a apărut decât în solul creștinismului. N-a apărut nici în China, o civilizație extraordinar de respectabilă, nici în India, nici în Japonia. A apărut tocmai aici.

Ceea ce ceu pun în discuție este pericolul, pentru civilizația noastră seculară, a urii de sine în care noi am intrat în privința rădăcinilor noastre spirituale.

Sursă: H.R. Patapievici: Creștinismul e la originea separării puterilor în stat și a modernității – În Linie Dreaptă

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s