Legislația pro-mariaj LGBT e un barometru al liberalismului

10402623_472386896226454_8894900755413592820_n

Harta mondială a legislației pro-mariaj LGBT e un barometru al liberalismului. În Vestul Europei, America de Nord și Brazilia, îngăduință totală. Cu cât regimurile sunt mai ”deschise”, cu atât legislația lor e mai permisivă în această chestiune și… invers (lumea islamică fiind, de departe, cea mai represivă în materie).

De azi, cu un scor de 393-226 în Bundestag, Germania se alătură celor 13 alte state-membre UE care acceptă căsătoria gay și adopția copiilor. Subiectul divide societățile mai conservatoare. Angela Merkel a votat ”contra”, dar legea n-ar fi trecut fără votul a peste 70 de parlamentari din tabăra sa, afișat creștin-democrată.

Nu știu dacă noua legislație germană va aduce mai multă ”pace socială”, cum spera Cancelara, aflată în pragul alegerilor. Cert e că lumea bogată, post-industrială, cu democrații consolidate, merge în această direcție. Și o face din două motive: unul, culpa istorică a celor două războaie mondiale, precedată de cea a colonialismului, trebuie exorcizată printr-un surplus simetric de ”toleranță”. Doi, ultra-secularizarea, într-un context de schimbare a paradigmei: Bisericile au devenit ONG-uri caritative, privatizarea sentimentului religios e aproape totală, urmează omul biotronic și economia robotizată, cu mult timp liber și (probabil) venit universal garantat, eventual în Bitcoin.

La noi, procesul va mai dura, dezbaterea va trece pesemne prin faze acute, implicând politizarea religiei și naționalismul ”etic”. Oricum, nu avem încă nici autostrăzi, nici infrastructură modernă în jumătatea rurală a țării, nici democrație matură, nici universități performante, nici legislație stabilă și dreaptă, nici un consum cultural evoluat. Așa că-i numai bună forma fără fond a unui conflict doctrinar care să simuleze ”alinierea” cu Occidentul și să permită, de ambele părți, ample partide de pescuit în ape tulburi.

Teodor Baconschi

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s