După dărâmarea Zidului Berlinului, numărul copiilor născuți din părinți necăsătoriți s-a dublat în Germania: de la 15% în 1990, la 35% în 2015. Există diferențe mari între noile și vechile state.
În fosta Germanie de Vest, cei mai mulți copii încă vin pe lume într-o familie, având părinții căsătoriți, și doar 30% dintre ei nu au această șansă. Procentul lor este dublu însă în noile landuri din estul țării (fosta RDG), unde 61% dintre nou-născuți au părinții necăsătoriți. Ȋn cazul primului născut, procentul crește la 71%.
Conform Oficiului Federal pentru Statistică din Germania, în anul 2014 s-a înregistrat un număr record pentru copiii născuți în cupluri ce nu aveau un certificat de căsătorie.
Germania se înscrie, la acest capitol, în tendința mai largă a țărilor dezvoltate, care s-au îndepărtat de modelul familiei tradiționale.
De asemenea, Oficiului Federal pentru Statistică informează, conform t-online.de, că fiecare al cincilea copil care vine pe lume în Germania se naște dintr-o mamă de naționalitate străină.
Femeile din Turcia sunt pe primul loc, cu 21.555 de copii născuți, urmate de poloneze, cu 10.831 nou-născuți. Anul trecut, o creștere foarte mare a numărului de nou-născuți, comparativ cu 2014, a existat și în cazul mamelor din Siria, România (8.154 de copii) și Bulgaria.