De ce cinstim icoanele?

4deisis scoala cretana XV
Porunca a doua din Decalog pare destul de categorică: să nu ne facem nicio reprezentare a ceva din creaţie şi să nu ne închinăm ei.
Deci dacă se pare că şi orice formă de artă naturalistă este interzisă, cu atât mai mult închinarea la icoane poate fi considerată un păcat grav.

Eu zic să pornim chiar de la prima parte a poruncii a doua:
„Să nu-ţi faci chip cioplit şi nici un fel de asemănare a nici unui lucru din câte sunt în cer, sus, şi din câte sunt pe pământ, jos, şi din câte sunt în apele de sub pământ!”

Poate fi satisfăcătoare şi utilă o artă care reproduce cât mai exact un peisaj natural sau un eveniment istoric? Nu este ea un pericol pentru consumatorul unei astfel de arte? Oare nu leqgă de creaţie, de o estetică mundană, pe privitor? Extaziat de perfecţiunea proporţiilor şi detaliilor anatomice din Pieta, sau de exactitatea reproducerii până şi a pilozităţii pubiene a lui David, omul nu riscă să piardă dimensiunea teologică a momentului coborârii de pe cruce sau a personajului biblic care a fost regele David?
Nu riscă el, dacă se va închina, să cadă în idolatrie- adică să se piardă în adorarea Creaţiei în loc de cea a Creatorului?

Arta are sens doar dacă transcede creaţia. De aceea icoana nu este naturalistă şi reprezentările naturaliste nu sunt icoane. Caracteristica icoanei este perspectiva inversă şi forţarea limitelor noastre estetice şi intelectuale, cu scopul de a le depăşi, de a ieşi din ele.

Icoana sfidează estetica.şi perspectiva noastră. Dacă nu o face, atunci nu este icoană.
Şi ar trebui să ne punem întrebarea sinceră (chiar cu riscul de a da „apă la moară” neoprotestanţilor): oare atunci când înlocuim icoanele în biserici cu arta naturalistă, când ne închinăm unor tablouri sau fresce de Michelangelo sau…Grigorescu, oare nu riscăm să încălcăm cu adevărat porunca a doua? 

Autor: Bogdan Duca

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s