Criza economică si criza culturală

default

În esență, nu trecem printr-o criză economică ci printr-o criză culturală (și nu mă refer doar la români aici ci la întreaga civilizație iudeo-creștină, sau occidentală- cum le place unora să o numească).

Da. Există o dimensiune economică a crizei- majoritatea occidentalilor nu își mai permit luxul și bunăstarea pe care o aveau acum 10 ani, dar nimic mai dramatic decât atât. Nu se moare de foame, ca în Occidentul anilor 30, nu explodează criminalitatea organizată, nu se pune, pentru milioane de oameni, problema supraviețuirii fizice – așa cum a fost în timpurile crizelor economice reale.

În schimb, lumea noastră nu mai are niciun reper de niciun tip și trăiește într-o continuă stare de spaimă și de paranoia. Fricile omului contemporan, de cele mai multe ori inventate și întreținute de mass-media, au un efect paralizant pentru acesta.

Reperele de altădată: Dumnezeu, încrederea în propria civilizație, normele morale comune, familia ca cetate de refugiu, au fost distruse și invalidate.

Miturilor fondatoare ale civilizației se opune o mitologie distructivă și de auto-învinovățire. Religia este înlocuită de ideologie și credința de supersitiție.

Civilizația noastră, cândva cea mai înaltă expresie culturală și artistică a umanității, este acum o bătrânică care suferă de schizofrenie paranoidă. Iar boala aceasta nu poate fi tratată…..”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s