Decizie a autorităților de stat poloneze, Batalionul Logistic al Brigăzii 17 Mecanizate a Armatei Poloniei va primi numele “Regele Carol al II-lea al României”. Totodată, Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta va oferi patronajul său Brigăzii 17 Mecanizate a Armatei Poloniei.

Conform deciziei autorităților de stat poloneze, Batalionul Logistic al Brigăzii 17 Mecanizate a Armatei Poloniei va primi numele “Regele Carol al II-lea al României”.

Totodată, Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta va oferi patronajul său Brigăzii 17 Mecanizate a Armatei Poloniei.

Custodele Coroanei române a primit cu mândrie și cu gratitudine propunerea oficialilor polonezi, considerând că această nobilă inițiativă contribuie la aprofundarea relațiilor bilaterale româno-poloneze, pe dimensiunea de apărare și de securitate națională, ca și în perspectiva europeană comună a țărilor noastre.

Inițiativa poloneză este considerată de Custodele Coroanei drept un remarcabil exemplu de conlucrare în cadrul Uniunii Europene, împletind prezentul cu valorile istoriei moderne, atât de încercată, a continentului nostru.

Ca o fericită coincidenţă, ceremoniile consacrate acestui eveniment vor avea loc în preajma zilei de 10 Mai.

Despre Regimentul 57 Infanterie “Regele Carol al II-lea al României”:

În februarie 1919, în Biedrusk, lângă Poznan, a fost format Regimentul 3 Pușcași “Wielkopolska”, sub comanda generalului Jozefa Dowbor-Musnicki. El cuprindea 2 ofițeri și 100 de soldați.

În ianuarie 1920, unitatea a primit titlul de Regimentul 57 Infanterie, după extindere, prin includerea unor subunități.

La 6 decembrie 1920, pe câmpul de la Zelwa, mareșalul Józef Piłsudski a decorat drapelul regimentului cu Ordinul Virtutea Militară.

La 28 iunie 1937, Regele Carol al II-lea a României a preluat conducerea onorifică a regimentului și a decorat drapelul regimentului cu Ordinul Mihai Viteazul Clasa a III-a. Prin ordinul președintelui Ignacy Mościcki, tot la 28 iunie 1937, regimentul a primit și numele “Regelui Carol al II-lea al României”.

În zilele noastre, despre Brigada a 17-a Mecanizată “Wielkopolska”:

Brigada a 17-a mecanizată este o parte din Divizia de Cavalerie Blindată a Poloniei. La 5 iunie 1996, marea unitate a primit titlul de “Mare Brigadă” și numele patronului, generalul Jozefa Dowbor-Musnicki (1867-1937). A fost înființată în 1944/1945.

Este una dintre cele mai mari unități militare din Polonia, cu echipament modern, antrenată să raspundă amenințărilor militare și non-militare în țară și în străinătate, unde a luat parte la misiuni in Irak, Afghanistan și Chad. De asemenea, este implicată în viața socială și culturală a regiunii.

Armata poloneză are un program prin care unitățile militare înființate după 1945 preiau tradiția unităților militare dinainte de 1945. Ca atare, s-a decis că, începând din 12 mai 2017, Batalionul Logistic al Brigăzii a 17-a Mecanizate va purta numele “Regele Carol al II-lea al României”.

Agerpres

Fotografii realizate la Bolechowo, lângă Poznan, în ziua de 28 iunie 1937  ©Narodowe Archiwum Cyfrowe

Sursă: Batalionul “Regele Carol al II-lea al României” din Armata Poloniei | Familia Regală a României / Royal Family of Romania

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.